Shock and blood transfusion MCQs (Chapter 2): Bailey and Love Surgery

Surgery MCQs with Answers
4 mn read

Shock and blood transfusion MCQs : Bailey and Love Surgery

Check our MCQs from the chapter on Shock and Blood transfusion from Bailey and Love Surgery textbook.

1. Which of the following statements are false regarding hypovolemic shock?  

A. The vascular resistance is high.
B. It is associated with high cardiac output.
C. The venous pressure is low.
D. The mixed venous saturation is low.
E. The base deficit is high.  
Answer: D  
Hypovolaemia: Hypovolaemic shock is due to a reduced circulating volume.
-Cardiac output: Low
-Vascular resistance: High
-Venous pressure: Low
-Mixed venous saturation: Low
-Base deficit: High

2. Which is the most common type of shock encountered in surgical practice:

A. Cardiogenic Shock
B. Endocrine Shock
C. Hypovolemic Shock
D. Distributive Shock
Answer: C   Hypovolaemia is probably the most common form of shock
3. All are true about Ischemia reperfusion syndrome except:

A. Injury that occurs once normal circulation is restored to hypoxic tissues
B. Sodium load that has built up can lead to direct myocardial depression and vascular dilatation
C. Reperfusion injury can currently only be attenuated by reducing the extent and duration of tissue hypoperfusion.
D. Influenced by the duration and extent of tissue hypoperfusion
Answer: B   Injury occurs once normal circulation is restored to these hypoxic tissues. The acid and potassium load that has built up can lead to direct myocardial depression, vascular dilatation and further hypotension. The cellular and humoral elements activated by the hypoxia (complement, neutrophils, microvascular thrombi) are flushed back into the circulation where they cause further endothelial injury to organs such as the lungs and the kidneys. This leads to acute lung injury, acute renal injury, multiple organ failure and death. Reperfusion injury can currently only be attenuated by reducing the extent and duration of tissue hypoperfusion.    
4. A Massive pulmonary embolus can lead to which type of shock:

A. Hypovolaemic shock
B. Cardiogenic shock
C. Obstructive shock
D. Distributive shock            
Answer: C   In obstructive shock there is a reduction in preload due to mechanical obstruction of cardiac filling. Common causes of obstructive shock include cardiac tamponade, tension pneumothorax, massive pulmonary embolus or air embolus. In each case, there is reduced filling of the left and/or right sides of the heart leading to reduced preload and a fall in cardiac output.    
5. True statement about neurogenic shock

A. Tachycardia
B. The patient has cold and moist extremity
C. It is due to parasympathetic cut off
D. It is a diagnosis of exclusion  
Answer: D   It is the sudden loss of autonomic tone due to spinal cord injury. Disruption of descending sympathetic pathway leads to vasodilation and decreased vascular resistance.   Patient has bradycardia and not tachycardia.   Extremities are warm in these cases.
6. Adrenal insufficiency can lead to which type of shock:

A. Cardiogenic
B. Septic
C. Neurogenic
C. Hypovolemic
Answer: D   Adrenal insufficiency leads to shock due to hypovolaemia and a poor response to circulating and exogenous catecholamines. Adrenal insufficiency may be due to pre-existing Addison’s disease or be a relative insufficiency due to a pathological disease state, such as systemic sepsis.     
7. Which of the following statements is false regarding compensated shock?

A. Preload is preserved by the cardiovascular and endocrinal compensatory responses.
B. Tachycardia and cool peripheries may be the only clinical signs.
C. The perfusion to the skin, muscle and GI tract is decreased.
D. Patients with occult hypoperfusion for more than 36 hours have a significantly higher mortality rate     
Answer: D    In Compensated shock, the body’s cardiovascular and endocrine compensatory responses reduce flow to non-essential organs to preserve preload and flow to the lungs and brain. Tachycardia and cool peripheries may be the only clinical signs. The perfusion to the skin, muscle and GI tract is decreased. Patients with occult hypoperfusion (metabolic acidosis despite normal urine output and cardiorespiratory vital signs) for more than 12 hours have a  significantly higher mortality rate.  
8. Loss of what percent of blood is tolerated by physiological compensatory mechanisms?

A. 5%
B. 10%
C. 15%
D. 20%
Answer: C   In general, loss of around 15 per cent of the circulating blood volume is within normal compensatory mechanisms. Blood pressure is usually well maintained and only falls after 30–40 per cent of circulating volume has been lost.   
9. In case of septic shock which of the following statement is true?

A. The patient will have prolonged capillary refill times
B. There will be no effect on the capillary refill time
C. The capillary refill time will be brisk
D. Capillary refill time is an accurate measure of shock
Answer: C   Most patients in hypovolaemic shock will have cool, pale peripheries, with prolonged capillary refill times. However, the actual capillary refill time varies so much in adults that it is not a specific marker of whether a patient is shocked, and patients with short capillary refill times may be in the early stages of shock. In distributive (septic) shock, the peripheries will be warm and capillary refill will be brisk, despite profound shock.    
Shock and Blood Transfusion MCQs

Bailey and Love MCQs

Related Posts on Surgery MCQs

Best General Surgery MCQ Videos for NEET PG and NEET SS Entrance on Youtube

Surgery MCQ Cram Sheet for MRCS, NEET SS, DNB CET SS (QUESTION 1 TO 10)

Liver and Biliary System MCQs: Surgery MCQs With Answers

Don’t miss these high yield posts and exam guidance by World Surgery Forum. Subscribe Now!

* indicates required

2 thoughts on

Shock and blood transfusion MCQs (Chapter 2): Bailey and Love Surgery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More Surgery Topics You Like

Best Surgery Books

BEST BOOKS FOR MRCS PART A
MRCS Part A: Essential Revision Notes: Book 1
MRCS Part A: Essential Revision Notes: Book 2

MRCS Practice Papers Part A: Paper 1 SBAs

MRCS Practice Papers Part A: Paper 2 EMQs

Rush University Medical Center Review of Surgery

Bailey & Love Companion Guide Mcqs & Emqs In Surgery

SBA MCQs and EMQs for the MRCS Part A Pack: 2

Basic Science for the MRCS: A revision guide for surgical trainees

Oxford Handbook of Clinical Surgery

Get Through MRCS Part A: SBAs

Mrcs Module 2016 Question With Explanations For Mrcs The Best Question Series

EMQs and Data Interpretation Questions in Surgery

BEST BOOKS FOR MRCS PART B

DrExam Part B MRCS OSCE Revision Guide: Book 1

DrExam Part B MRCS OSCE Revision Guide: Book 2

OSCEs for the MRCS Part B: A Bailey & Love Revision Guide

Succeeding in the MRCS Part B Exam: Essential revision notes for the OSCE format

Get Through MRCS: Anatomy 2E

Clinical Anatomy: Applied Anatomy for Students and Junior Doctors by Harold Ellis

Essential Radiological Anatomy for the MRCS

Surgical Critical Care: For the MRCS OSCE by Mazyar Kanani and Simon Lammy

Surgical Critical Care Vivas by Mazyar Kanani

Mcminn’s Color Atlas of Human Anatomy

Netter’s Atlas of Human Anatomy

 

BEST MCQ BOOKS FOR GENERAL SURGERY

Surgery Essence By Pritesh Singh

Surgery Sixer for NBE by Rajamahendran 4th ed (2019)

Bailey & Love Companion Guide Mcqs & Emqs In Surgery

Schwartz’s Principles of Surgery ABSITE and Board Review

Surgery PreTest Self-Assessment and Review, 13th ed

SURGERY COMPLETE – 2019

Surgery For PGMEE 13th Edition – 2019 by Amit Ashish

BEST TEXTBOOKS FOR GENERAL SURGERY

Bailey & Love’s Short Practice of Surgery, 27th Edition

Sabiston’s Textbook of Surgery

Schwartz’s Principles Of Surgery

SRB’S Manual Of Surgery

BEST BOOKS FOR OPERATIVE SURGERY

Operative Techniques in Surgery by Michael W. Mulholland et al

Chassin’s Operative Strategy in General Surgery

Farquharson’s Textbook of Operative General Surgery, 10th Edition

 

World Surgery Forum – Disclaimer
The information given on this page is for educational purposes only and should not be a substitute for professional medical advice. Do not use this information to diagnose or treat your problem without consulting your doctor. This site respects copyright and does not offer any free ebook downloads. The site and posts may contain amazon links of surgery books and products we love.

WorldSurgeryForum.net has been created by a group of Surgeons and Students, just like you. To create the best possible surgery reference and a teaching site, you can help by sharing some of your expertise, experiences, case reports, surgical images and Surgery Youtube videos. By pooling our collective knowledge and experience, we can make a real difference in how people all over the world are managed for various surgical ailments . Every new article, every case, and every image or video counts.

Check out our Social links for regular updates