Neuroanatomy MCQs Cram Sheet 1

2 mn read

Q1. The “Nissl substance” represents which organelle of neuron?
A. Golgi complex
B. Nucleolus
C. Rough endoplasmic reticulum
D. Mitochondria

Ans: The cytoplasm of a neuron shows the presence of a granular material that stains intensely with basic dyes called Nissl substance (also called Nissl bodies or granules) . These bodies are rough endoplasmic reticulum

Q2. Which of the following provides myelin sheath to the axons of the CNS?
A. Astrocytes
B. Oligodendrocytes
C. Microglia
D. Ependymocytes

Ans: Oligodendrocytes form myelin sheath in CNS. Schwann cells form myelin sheath in PNS

Q3. The perivascular foot of the “blood–brain barrier” is an extension from the:
A. Oligodendrocyte
B. Ependymocyte
C. Astrocyte
D. Microglia

Ans: Astrocytes form the perivascular feet around a capillary. Astrocytes act as insulators, nourish the neurons, help form blood-brain barrier.

Q4. Sensation of pain is detected by:A. Mechanoreceptor
B. Chemoreceptor
C. Nociceptor
D. Thermoreceptor


Ans: Nociceptor


Q5. The cerebral aqueduct is developed from the cavity of:A. Rhombencephalon
B. Mesencephalon
C. Telencephalon
D. Diencephalon


Ans: The cavity of each telencephalic vesicle becomes the lateral ventricle. The cavity of  iencephalon (along with the central part of the telencephalon) becomes the third ventricle. The cavity of the mesencephalon remains narrow, and forms the cerebral aqueduct (aqueduct of Sylvius). The cavity of the rhombencephalon forms the fourth ventricle. Its continuation in the spinal cord is the
central canal

Q6. The failure of closure of the cranial end of neural tube gives rise to:A. Anencephaly
B. Hydrocephalus
C. Microcephaly
D. Meningomyelocoele

Ans: The neural tube remains open in the region of the brain because of nonclosure of the anterior neuropore. This results in anencephaly. Brain tissue, which is exposed, degenerates

Q7. By which week of intrauterine life does the neural tube close?

A. Fourth
B. Fifth
C. Sixth
D. Seventh

Ans: At 4 weeks the neural tube is normally completely closed (Ref: https://embryology.med.unsw.edu.au/embryology/index.php/Timeline_human_development#Neural)

Q8. The cervical flexure of the neural tube occurs:A. Between the forebrain and midbrain
B. In the midbrain
C. Between hindbrain and spinal cord
D. In the hindbrain
 

Ans: The cervical flexure lies at the junction of the rhombencephalon and the spinal cord  

Q9:Rabies virus, from the site of bite, travels along nerves by 
A. Forward Axoplasmic Flow
B: Reverse Axoplasmic flow
C: Dendritic Flow
D: Along the Endoneurium of nerve fibres


Ans: Rabies virus, from the site of bite, travels along nerves by reverse axoplasmic flow.


Q10:Polio virus is also transported from the gastrointestinal tract through :

A. Forward Axoplasmic Flow

B: Reverse Axoplasmic flow
C: Dendritic Flow
D: Along the Endoneurium of nerve fibres

Ans: Polio virus is also transported from the gastrointestinal tract through reverse axoplasmic flow.


Q11:Tetanus bacteria, in contrast, travels from the site of infection to the brain by:
A. Forward Axoplasmic Flow
B: Reverse Axoplasmic flow
C: Dendritic Flow
D: Along the Endoneurium of nerve fibres

Ans: Tetanus bacteria travels from the site of infection to the brain along the endoneurium of nerve fibres

  
Reference:

Don’t miss these high yield posts and exam guidance by World Surgery Forum. Subscribe Now!

* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Explore More Surgery Topics You Like

Best Surgery Books

BEST BOOKS FOR MRCS PART A
MRCS Part A: Essential Revision Notes: Book 1
MRCS Part A: Essential Revision Notes: Book 2

MRCS Practice Papers Part A: Paper 1 SBAs

MRCS Practice Papers Part A: Paper 2 EMQs

Rush University Medical Center Review of Surgery

Bailey & Love Companion Guide Mcqs & Emqs In Surgery

SBA MCQs and EMQs for the MRCS Part A Pack: 2

Basic Science for the MRCS: A revision guide for surgical trainees

Oxford Handbook of Clinical Surgery

Get Through MRCS Part A: SBAs

Mrcs Module 2016 Question With Explanations For Mrcs The Best Question Series

EMQs and Data Interpretation Questions in Surgery

BEST BOOKS FOR MRCS PART B

DrExam Part B MRCS OSCE Revision Guide: Book 1

DrExam Part B MRCS OSCE Revision Guide: Book 2

OSCEs for the MRCS Part B: A Bailey & Love Revision Guide

Succeeding in the MRCS Part B Exam: Essential revision notes for the OSCE format

Get Through MRCS: Anatomy 2E

Clinical Anatomy: Applied Anatomy for Students and Junior Doctors by Harold Ellis

Essential Radiological Anatomy for the MRCS

Surgical Critical Care: For the MRCS OSCE by Mazyar Kanani and Simon Lammy

Surgical Critical Care Vivas by Mazyar Kanani

Mcminn’s Color Atlas of Human Anatomy

Netter’s Atlas of Human Anatomy

 

BEST MCQ BOOKS FOR GENERAL SURGERY

Surgery Essence By Pritesh Singh

Surgery Sixer for NBE by Rajamahendran 4th ed (2019)

Bailey & Love Companion Guide Mcqs & Emqs In Surgery

Schwartz’s Principles of Surgery ABSITE and Board Review

Surgery PreTest Self-Assessment and Review, 13th ed

SURGERY COMPLETE – 2019

Surgery For PGMEE 13th Edition – 2019 by Amit Ashish

BEST TEXTBOOKS FOR GENERAL SURGERY

Bailey & Love’s Short Practice of Surgery, 27th Edition

Sabiston’s Textbook of Surgery

Schwartz’s Principles Of Surgery

SRB’S Manual Of Surgery

BEST BOOKS FOR OPERATIVE SURGERY

Operative Techniques in Surgery by Michael W. Mulholland et al

Chassin’s Operative Strategy in General Surgery

Farquharson’s Textbook of Operative General Surgery, 10th Edition

 

World Surgery Forum – Disclaimer
The information given on this page is for educational purposes only and should not be a substitute for professional medical advice. Do not use this information to diagnose or treat your problem without consulting your doctor. This site respects copyright and does not offer any free ebook downloads. The site and posts may contain amazon links of surgery books and products we love.

WorldSurgeryForum.net has been created by a group of Surgeons and Students, just like you. To create the best possible surgery reference and a teaching site, you can help by sharing some of your expertise, experiences, case reports, surgical images and Surgery Youtube videos. By pooling our collective knowledge and experience, we can make a real difference in how people all over the world are managed for various surgical ailments . Every new article, every case, and every image or video counts.

Check out our Social links for regular updates